Fakta om Rytmisk Sportgymnastik

När man tävlar i rytmisk sportgymnastik finns det flera regler som man behöver känna till. På den här sidan berättar vi om några av de viktigaste.

i

Tävlingsprogram

På en tävling utför man ett program till musik som är ca 1.30 minut långt. I varje program utövar man olika övningar med ett handredskap.

Z

Svårigheter

Övningarna som gymnasterna utövar kräver mycket flexibilitet, styrka, balans, spänst och koordination. Man utför olika kombinationer av hopp, piruetter, balanser och flexövningar som kallas svårigheter.

Utstrålning

När gymnasten utför sitt program så måste hon tänka på redskapet, svårigheterna och takten till musiken. Det är väldigt viktigt att man har utstrålning när man gör sitt program.

Redskapen

Det finns fem olika handredskap med egna tekniska bestämmelser: rep, tunnband, boll, käglor och band. Under alla program ska handredskapet vara i kontinuerlig rörelse samt i harmoni med det gymnastiska och musikaliska utförandet.  Handredskapet ska hanteras så att det befinner sig i gymnastens händer, på hennes kropp, på golvet eller i luften.

Rep används som redskap inom Rytmisk sportgymnastik

Rep

Tunnband ser ut som en rockring och används inom Rytmisk sportgymnastik

Tunnband

I Rytmisk sportgymnastik kan man använda sig av Käglor

Käglor

Band, eller band och pinne används som redskap inom Rytmisk sportgymnastik

Band och pinne

Lätta bollar är en viktig del av Rytmisk Sportgymnastik

Boll

Flexövningar

En väsentlig del i rytmisk gymnastik är att visa upp så kallade flexövningar. Flexövningar kräver att gymnasten är flexibel och därför tränar vi mycket vighet. Balett är också en del av gymnastens träning för att övningarna som utförs på golvet skall se så vackra ut som möjligt.

Vill du lära känna våra ledare?